Erik Kjersgaard

ek_1901

“En sporvogn kaldet troværdighed” – anmeldelse i Politiken

ANMELDELSE. 19. januar skrev Politiken, i anledning af at Erik Kjersgaards Danmarkshistorie genudsendes på DRK: “I den mere og mere hæmningsløse regntid med evindelige genudsendelser, drypper det dog med forne tiders personligheder. En af dem er historikeren Erik Kjersgaard. DR K genudsender hans præsentation af vor historie fra hedenold og sådan op til vor tid. Udsendelsen er fra 1982, og dens billedstil og episke tempo er af samme gangart som en skildpadde med fodlænke. Især her i de første afsnit. Om den gang Ruder Konge endnu ikke havde fundet hjem i et kortspil. Hverken istiden eller jernalderen er umiddelbart den mest flamboyante og spændende periode. Da Danmark for det meste enten var uendelig indlandsis eller interessante køkkenmøddinger” skriver Bo Tao Michaëlis: “Men den kompetente Kjersgaard er enten den historielærer, du desværre ikke havde i gymnasiet eller på hf. Eller ham, du, lykkens pamfilius, fik og elskede, fordi lektoren brændte formidlende og smittende for selv den mindste flintesten og helleristning. Klart, tydeligt og roligt med det faktuelle privilegium at have lov til at være kedelig på den konstruktive facon. Ikke uden den stille insider-ironi med gedulgt brod. Hvor den indviede historiker eller historieinteresserede lægmand aner Kjersgaards raffineret indpakkede polemik mod andre i faget. Snakkemaskinen med sit grålige mozarthår, i tænksom tweedjakke med saglighedens slipseknude sat op i kraven på sin douce skjorte spankulerer nu rundt i tidens kassebukser som Hamlets genfærdsfar i Shakespeares klassiker. Et spøgelse fra dengang personlighed samt troværdighed var andet end at være omstillingsparat til hvad som helst. Med en troværdighed tyk som den fedeste silke. Med og uden kongeligt fyld”

Redaktionen • 21. januar 2017


Previous Post

Next Post